Let op: wij zijn vrijdag 31 mei vanaf 13.00 uur gesloten.

Waarom eet mijn hond poep?

Sommige honden hebben de vieze gewoonte om poep van zichzelf en/of andere dieren te eten

Sommige honden hebben de vieze gewoonte om poep van zichzelf en/of andere dieren te eten. Hoewel het voor teven normaal gedrag is om het nest schoon te houden, wordt het door ons als ongewenst gedrag gezien. Sommige honden eten grote hoeveelheden ontlasting van zichzelf of van andere dieren, met braken en diarree als gevolg.

Er zijn meerdere middelen op de markt die claimen dat zij ervoor zorgen dat uw hond met poep eten stopt. Helaas hebben deze middelen vaak een teleurstellend resultaat. Er zijn enkele medische condities die het poep eten stimuleren (o.a. verminderde werking van de pancreas), maar dit zijn uitzonderingen. Een andere oorzaak van poep eten zou een tekort van bepaalde stoffen in de voeding kunnen zijn. Zorg er daarom voor dat de hond een goed  hondenvoer krijgt. Meestal is er sprake van ongewenst gedrag zonder medische oorsprong.

Wat kunt u doen om het ongewenste gedrag te stoppen?

Om een oplossing te vinden is het belangrijk om te weten wat de motivatie voor het gedrag is. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals: het vragen om aandacht, het leven in een prikkelarme omgeving (kennel), onderzoekend gedrag of honger. De hond ziet de eigenaar als concurrent. Het is dus geen oplossing om de hond constant achterna te jagen om te proberen te voorkomen dat hij een hoop poep op eet. Hij zal als hij de kans krijgt, zo snel mogelijk de hoop poep proberen weg te werken. Bovendien zullen sommige honden op deze manier de aandacht trekken van hun baas. Ook negatieve aandacht (boosheid) wordt door honden als positief ervaren.

De eigenaar zal dus moeten proberen de hond met rust te laten als hij zijn eigen ontlasting of dat van een ander onderzoekt. Op deze manier is er geen competitie tussen eigenaar en hond en geen sprake van aandacht krijgen van de baas. Smaakaversie was lang een van de methodes die aangeraden werd om de hond af te leren de poep op te eten. Maar vaak werkt deze methode niet. Reuk is voor een hond belangrijker dan smaak. De geur van de ontlasting moet dus onaantrekkelijk worden voor de hond. Dit kan door gemalen ananas en geraspte courgette door het eten te mengen. In sommige gevallen, als de hond zijn eigen ontlasting eet, kan dit de geur van de ontlasting zo veranderen dat de hond zijn ontlasting niet meer eet.

De beste manier is een hond te demotiveren om aan ontlasting te ruiken, wat normaal gesproken aan het eten vooraf gaat. De meeste honden eten niet als zij er niet eerst aan kunnen ruiken. Fijn gemalen peper veroorzaakt niezen en irritatie, waardoor het ruiken niet mogelijk is. Wanneer de hond enkele weken lang alleen aan ontlasting kan ruiken wat bestrooid is met peper, zal de interesse in ontlasting snel afnemen.

Beloon de hond als hij de ontlasting niet meer probeert op te eten.

Terug naar Honden