Let op: wij zijn op vrijdag 14 juni tot 13.00 uur geopend en op woensdag 19 juni tot 13.30 uur geopend.

Geen paracetamol geven

Paracetamol kan vergiftiging veroorzaken bij honden en katten

Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat niet lekker is, is het verleidelijk hem of haar ook wat paracetamol te geven. Doe dat niet! Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval overlijden als gevolg.

Paracetamol kan dodelijk zijn

Paracetamol aan katten geven is uit den boze. Katten missen het enzym wat paracetamol afbreekt en daardoor zal bij de kat snel een overdosering ontstaan. 75 mg/kg kan al dodelijk zijn, dat wil zeggen dat  één paracetamol tablet van 500 mg al dodelijk is voor een kat. Bij een dosering van 20 mg/kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn: braken, benauwdheid, sloomheid en niet willen eten. Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan (na twee tot zeven dagen) en kunnen er problemen met de rode bloedcellen, die het zuurstof transporteren door het lichaam, ontstaan.

Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal drie maal daags. Omdat paracetamol een zeer korte werkzame periode heeft bij honden, maximaal 1,5 uur, is het gebruik van weinig nut en kunnen er alleen grote problemen ontstaan wanneer per ongeluk te veel wordt gegeven. Het is aan te raden alleen pijnstillers te gebruiken die worden voorgeschreven na een bezoek aan de dierenarts.

Toch paracetamol opgenomen?

Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond of kat wel paracetamol binnen heeft gekregen. Als het minder dan twee tot vier uur geleden is dat uw hond of kat paracetamol binnen heeft gekregen, dan is het belangrijk het dier te laten braken of de maag te laten spoelen. Geef nooit een lepel zout om een dier te laten braken want dit kan grote schade aan de organen geven. Kom bij ons langs!

Terug naar Honden