Let op: wij zijn vrijdag 31 mei vanaf 13.00 uur gesloten.

Voeding

Wat een konijn te eten geven?

Wat een konijn te eten geven? Hooi en/of gras bevatten nuttige voedingsstoffen en leveren vezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Knagen en kauwen op hooi of gras zorgt bovendien voor het afslijten van doorgroeiende tanden. Naast gras of hooi, is groenvoer belangrijk.

Groenvoer verdient de voorkeur boven korrelvoer omdat het beter is voor het gebit en de spijsvertering van het konijn. Geef uw konijn een koffiekop gesneden groenten per kilogram lichaamsgewicht. Voorbeeld: bij een gewicht van 4,5 kg volstaan 4,5 koffiekoppen groenvoer. Varieer met soorten zoals andijvie, witlof en het loof van een wortel. Sla en kool zijn niet aan te raden. Is uw konijn gewend aan korrelvoer en wilt u overschakelen op groenvoer? Geef een paar weken elke dag minder brokjes en steeds meer groenvoer. Het darmstelsel van het konijn kan zich dan rustig aanpassen aan de veranderde voeding. Fruit voor konijnen is als snoep voor mensen, beperk fruit daarom tot een eetlepeltje per dag. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld appel, peer, kiwi, ananas en aardbei.

Water

Om te voorkomen dat konijnen hun drinkwater vervuilen, is het handig om een drinkfles aan te schaffen. Ververs het regelmatig, vervuild water is namelijk een broeiplaats van bacteriën.

Tip: wegen

Bij konijnen die niet eten, raakt het maagdarmkanaal ontregeld. Dit kan al binnen enkele dagen grote gevolgen hebben. Weeg uw konijn daarom regelmatig. Valt uw konijn plotseling af of merkt u dat uw konijn is gestopt met eten, aarzel dan niet en maak een afspraak met uw dierenarts. Hoe eerder een therapie kan worden gestart, hoe groter de kans is op herstel.

Terug naar Konijn