Reptielen

Er zijn veel soorten reptielen en amfibieën die hobbymatig worden gehouden in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan groene leguanen, slangen, schildpadden, baardagamen, etc.

 

Deze dieren hebben een eigen specifieke huisvesting, voeding en verzorging. Als u van plan bent een reptiel aan te schaffen, verdiep u dan eerst goed in het dier van uw keuze. Er zijn ook dieren die in Nederland níet gehouden mogen, kijk voor meer informatie op licg.nl

 

Ga eens met iemand praten via een forum of club die ervaring heeft (Bijvoorbeeld Lacerta). Uit welk land komt het dier? Wat is de normale habitat (leefgebied)? Hoe groot moet een terrarium zijn en hoe kan deze het beste worden ingericht? Wat eet het dier en hoe kunt u dat het beste nabootsen in gevangenschap? Let op dat u het juiste (gevarieerde) voer aanschaft. Vaak is een “volledig” voer in een potje helemaal niet volledig.

Wilt u toch meer informatie, een gezondheidscontrole of is uw reptiel ziek? Maak dan een afspraak met onze ervaren dierenarts Jolijn.

Wist u bijvoorbeeld dat moerasschildpadden (bijvoorbeeld de roodwang schildpad) ook dierlijke voeding nodig heeft en niet kan leven van een blaadje sla of een potje gedroogde garnalen?

Ook de huisvesting is belangrijk, luchtvochtigheid, temperatuur, bodembedekking, wel of geen bad, klim en schuilmogelijkheden. Wij zien regelmatig reptielen met allerlei problemen die ontstaan zijn door verkeerde huisvesting, onvoldoende hygiëne en eenzijdige voeding. Het houden van een reptiel is in eerste instantie een kostbare hobby vanwege alle investeringen, besef dat goed.

Voor uitstekende informatie over herbivore reptielen, zie: sdgl.org. Een andere goede website is het licg.nl