Tips tegen vuurwerkangst

Wij zijn heel blij dat er per 1 december 2020 een verbod is opgelegd op het afsteken van vuurwerk! Dit zal hopelijk voor veel huisdieren een rustigere Oud en Nieuw worden dan voorheen. Helaas betekent een verbod echter niet dat er helemaal niets afgestoken wordt, dus daarom hebben wij voor u een aantal tips samengesteld zodat uw viervoeter de jaarwisseling alsnog goed door zal komen.

Algemene tips

  • Haal uw kat op tijd binnen. Als hij/zij schrikt tijdens het afsteken van vuurwerk, is het mogelijk dat hij/zij in paniek raakt en er vandoor gaat.
  • Laat uw hond op Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag lang uit zodat hij/zij lekker moe. Denk er wel aan om uw hond aan de lijn uit te laten.
  • Doe de ramen, deuren en gordijnen dicht en zet rond 0.00 uur de radio wat harder aan zodat dit geluid het vuurwerkgeluid hopelijk overstemt als er toch wat wordt afgestoken.
  • Forceer uw huisdier niet om ergens te gaan liggen waar hij/zij dat niet wil. Uw hond of kat zal zelf het veiligste plekje in het huis uitkiezen. Zorg bij katten ervoor dat eten, drinken en de kattenbak in de buurt staan en laat de kat hierna met rust.
  • Bied steun aan uw huisdier. Probeer u zich zo normaal mogelijk te gedragen. Als u zelf ontspannen bent, zal dit uw huisdier ook geruststellen.
  • Leid uw hond of kat af met spelletjes of lekkers. Gebruik bijvoorbeeld een speeltje waar spelenderwijs snoepjes uit komen. Zo wordt de aandacht naar iets leuks getrokken.

Voer

U kunt enkele weken van tevoren beginnen met speciale voeding. Hier zitten bepaalde voedingsstoffen in waardoor stress bij de hond en kat verlaagd kan worden. De stoffen hebben een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden, zoals onrust en angst. Het beste is om het voer eerst te mengen met het reguliere voer wat u uw huisdier geeft, en uiterlijk drie weken voor Oud en Nieuw volledig op het speciale voeding over te zijn. Ongeveer een week na Oud en Nieuw kunt u uw reguliere voeding weer gaan mengen.

Verdampers

Voor zowel de hond als de kat bestaan er verdampers die u in het stopcontact steekt. De verdampers geven feromonen af en dit kan een rustgevend effect op uw huisdier hebben. Het is verstandig om minimaal twee weken voor Oud en Nieuw de verdamper te plaatsen en deze een week na Oud en Nieuw weer te verwijderen.

Medicatie

Voor huisdieren die ernstige vuurwerkangst hebben, kunnen wij medicatie voorschrijven. Er zijn een paar medicijnen die geregistreerd zijn voor de hond en kat die helpen tegen vuurwerkangst. Vaak wordt het advies gegeven om één of enkele dagen voor Oud en Nieuw te beginnen met de medicatie. Let er wel op dat bij veel medicatie vooraf een gezondheidscontrole nodig is, anders mogen wij de medicatie niet meegeven! Is uw huisdier langer dan zes maanden niet bekeken door een dierenarts? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak.

Voor meer advies kunt u de praktijk bellen via 035-601 42 11. Dan zullen wij samen met u kijken welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier. Graag tot ziens, en alvast een fijne Oud en Nieuw gewenst!