Pas op: eikenprocessierupsen

De laatste tijd hoort u waarschijnlijk steeds meer verhalen over de eikenprocessierups. Wij hebben voor u wat informatie verzameld om u op de hoogte te brengen van de gevaren van deze vervelende rupsen.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. Het is een behaarde rups die van april tot en met juli voor kan komen in de eikenbomen. De rups bevat kleine brandharen die ze krijgen naast de normale haren die ze hebben. Deze haartjes zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 mm lang en pijlvorming met weerhaakjes, waardoor ze gemakkelijk de huid binnen kunnen dringen. De brandharen worden als het ware ‘afgeschoten’ als verdediging bij bijvoorbeeld een ongewenste aanraking. Ook kunnen er haren vanuit het nest meegevoerd worden met de wind en zo verder worden verspreid.

Vaak zijn bomen die besmet zijn met de eikenprocessierupsen gekenmerkt met een rood/wit lint. Let hier dus goed op en loop eventueel een ander rondje met uw hond. Ook is het belangrijk om uw hond aangelijnd te houden als u in de buurt van de bomen komt.

De symptomen blijven vaak beperkt tot irritatie en jeuk en dit kan symptomatisch behandeld worden. In ernstige gevallen kan er shock optreden, neem hierbij direct contact op met de dierenarts.

Het is mogelijk dat er haren in de mond van uw hond komen. Dan is het belangrijk om goed te spoelen met grote hoeveelheden water om de mond zo veel mogelijk te beschermen tegen verdere gevolgen.

Vermoedt u dat uw hond getroffen is door de eikenprocessierups? Neem dan contact op met de dierenarts via 035-6014211.