Complementaire diergeneeskunde

In begin 2020 werd ik geveld door Covid, wat Long Covid werd. Ik was erg ziek en niemand wist wat ik had. Dus ik was aan bed en bank gekluisterd. Ik ben online onderzoek gaan doen wat ik wel kon vinden, en wat mensen probeerden om beter te worden.

Ik kwam er al snel achter dat er vooruitgang te boeken viel met specifieke vitamines en voedingssupplementen. Voedingssupplementen, leefstijlaanpassingen zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen verbeterden mijn situatie. Een goede natuurarts stuurde mijn bevindingen over supplementen bij. Ook een osteopaat, waar ik eerder nog nooit van had gehoord, hielp mij nog verder op de been, totdat ik echt en volledig genas!

Ik was zo geïntrigeerd door de krachtige werking van de vitamines en supplementen (vaak fytotherapie) op mijn lichaam, en ik was er zo van overtuigd dat we dit ook heel goed kunnen toepassen op onze huisdieren, dat ik de opleiding tot orthomoleculair therapeut ben gaan doen.

Orthomoleculaire therapie: Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’. 

Orthomoleculaire therapie kijkt naar optimale gezondheid op celniveau, en kijkt daarvoor naar voeding, leefstijl en supplementen zoals vitamines, mineralen en fytotherapie. Het heeft tot doel het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te spreken en de gezondheid te optimaliseren.

Deze opleiding heeft me enorm veel kennis en tools gebracht (en verdere optimalisatie van mijn gezondheid). Daarna heb ik besloten om nog verder te gaan studeren om mijn harige en gevederde patiëntjes nog beter te kunnen helpen. Westerse Kruidendiergeneeskunde is de geneeskunst met kruiden uit het westelijk halfrond. 

Kruidendiergeneeskunde is op basis van gebruik van de hele plant, of in ieder geval delen van de plant, die meerdere werkzame stoffen bevat, die of versterkend of balancerend werken. Dit in tegenstelling tot fytotherapie; waarbij een werkzame stof uit een plant wordt geïsoleerd, en in een bepaalde dosering tot een medicijn wordt gemaakt. 

Het verschil tussen een kruid en een medicijn is een duidelijke; een medicijn forceert een verandering in het lichaam, het doodt bijvoorbeeld parasieten af, of forceert een orgaan stofjes te produceren of juist niet. Dit kan bijwerkingen geven en het lichaam moet vaak moeite doen om het weer af te breken en uit te scheiden. Een kruid forceert zelden een verandering, maar helpt en ondersteunt het lichaam het probleem zelf op te lossen. Dit maakt dat het meestal goed verdragen wordt, geen bijwerkingen heeft, en vaak op meerdere vlakken werkt. Denk aan kamille, dit werkt zowel rustgevend als ontstekingsremmend. 

Omdat het lichaamsondersteunend werkt, is het vaak niet geschikt voor acute ernstige situaties. Dan heb je een medicijn of chirurgische interventie nodig. Kruiden en supplementen kan je dan heel mooi inzitten op het herstel te bespoedigen of de lange termijn te ondersteunen, of om te bewerkstelligen dat zo'n ziekte überhaupt niet meer optreedt. 

Kruiden en orthomoleculaire therapie werken dus heel mooi complementair aan de reguliere diergeneeskunde. En hier komen we bij de titel; wat betekenen al die termen? 

Complementair betekent ‘aanvullend’, en zo gebruik ik dit ook; naast elkaar! De term ‘reguliere diergeneeskunde’ duidt aan dat wij dit zien als de basis van de diergeneeskunde. Dit is puur historisch en locatie gebonden overigens; er zijn vele bevolkingsgroepen voor wie kruidengeneeskunde de traditionele en meest toegepaste geneeskunde is.

De term alternatieve diergeneeskunde suggereert dat het een alternatief is van reguliere geneeskunde, en zet het daarmee apart. Dat vind ik jammer, ik zie alle versies van diergeneeskunde mooi naast elkaar, zoveel meer opties om onze lieve patiëntjes weer gezond te krijgen en houden!

Natuurdiergeneeskunde is ook een term die je veel ziet, dit wordt vooral veel gebruikt voor de verschillende kruidendiergeneeskundes en natuurlijke voedingsadviezen. 

Integratief en holistisch zijn ook prachtige termen, die allebei aangeven dat je bij deze vorm van geneeskunde kijkt naar het geheel; dus het dier, de omgeving van het dier, de relatie met de eigenaar, maar ook lichaam, ziel en geest. De termen systeem diergeneeskunde en integrale diergeneeskunde worden hier ook voor gebruikt. 

Wil je ook kijken wat ik voor jouw dier kan betekenen? Heeft het een chronisch probleem waarmee ik je kan helpen, wil je de gezondheid optimaliseren?

Boek een afspraak

Vragen kunnen ook gesteld worden via email; deze mogen naar natuurlijkezorg@dierenkliniekkoningsweg.nl

Een kort emailconsult kost 15,50, een gewoon emailconsult kost 34,50.

Bij een uitgebreid natuurgeneeskundig consult bespreken we de verschillende aspecten van de gezondheid en welzijn van jouw dier, en kijken we welke delen ondersteuning of genezing kunnen gebruiken. Ook een uitgebreide voedingsanalyse is mogelijk. Kosten voor een kennismakingsconsult van 45 minuten zijn 81,50.