Wij zien vrij veel reptielen de laatste tijd, en dat vind ik heel leuk; daar ligt al lang een interesse van mij als dierenarts en als mens. Ik heb zelf rode rattenslangen gehad en een groene leguaan, en die zijn alledrie zeer bejaard geworden.
Ik wil in dit stukje wat dingen met jullie delen, want bij reptielen patiëntjes zien we erg vaak dat voeding en of huisvesting een rol spelen.
Reptielen (en amfibieën) die we in huis houden, komen altijd uit een ander klimaat, en kunnen zelden zomaar in ons huis wonen, zoals honden en katten dat wel kunnen. Ze stellen eisen aan licht, temperatuur, luchtvochtigheid, bodembedekking, en voeding. Als aan die eisen niet wordt voldaan, kan er makkelijk ziekte op gaan treden. Een voorbeeld; een luipaardgekko heeft UV licht nodig voor de aanmaak van vitamine D, anders kan hij ernstige skeletafwijkingen krijgen. Dit wordt vaak niet gezegd in dierenwinkels; omdat het nachtdieren zijn, zouden ze geen UV nodig hebben.
Een slang, die wordt gehouden op de verkeerde bodembedekking, kan dit mee naar binnen krijgen via een prooi, en hierdoor verstopt raken.
Een roodwangschildpad, die alleen maar gedroogde garnalen krijgt uit een potje en geen groente of fruit, krijgt bepaalde vitaminetekorten na een tijdje en is hierdoor gevoelig voor longontsteking.
Als je een reptiel of amifibie in huis hebt, ook al heb je ze al jaren, lees eens een keer goed alle informatie op licg.nl. Dit is een onafhankelijke website met heel veel goede informatie over jouw dier. En lees heel secuur; is de warmste plek onder de lamp van jouw baardagaam 27 en niet 32 tot 35 graden? Pas dit dan aan; dit kan echt al negatieve consequenties hebben voor jouw dier.
Een reptiel dat de perfecte huisvesting en voeding krijgt, hoeft niet vaak naar de dierenarts. Een uitzondering is parasieten in de ontlasting; veel reptielen kunnen hier regelmatig last van hebben, met verschijnselen als niet willen eten, sloomheid of afwijkende ontlasting als gevolg. Je kan altijd een beetje ontlasting naar ons brengen voor een parasietenonderzoekje.